05:07:36 19.05.2024
Stiri

Parlamentul R. Moldova a încheiat un Memorandum de înțelegere cu Rada Supremă a Ucrainei. Ce prevede documentul semnat de Igor Grosu și Ruslan Stefanchuk

Actualitate 25.10.2023 08:59 Vizualizări853 Autor: Ziarul National
Parlamentul R. Moldova a încheiat un Memorandum de înțelegere cu Rada Supremă a Ucrainei. Ce prevede documentul semnat de Igor Grosu și Ruslan Stefanchuk


Parlamentul R. Moldova și Rada Supremă a Ucrainei au încheiat un Memorandum de înțelegere, documentul fiind semnat de șeful Legislativului de la Chișinău, Igor Grosu, și omologul său ucrainean, Ruslan Stefanchuk, în cadrul celui de-al doilea Summit parlamentar al Platformei Internaționale Crimeea, care s-a desfășurat în Republica Cehă.

Memorandul de înțelegere a fost semnat cu scopul intensificării relațiilor parlamentare bilaterale, inclusiv în contextul în care atât R. Moldova, cât și Ucraina au drept obiectiv integrarea europeană, după ce au primit statutul de țară candidat la aderarea la Uniunea Europeană.

Potrivit Memorandumului de înțelegere, colaborarea dintre Parlamentul R. Moldova și Rada Supremă a Ucrainei va viza mai multe aspecte, inclusiv susținerea și promovarea valorilor democratice, a drepturilor și a libertăților fundamentale, a stabilității și a securității în regiune; îmbunătățirea standardelor proceselor și procedurilor legislative, care vor permite încorporarea eficientă a agendei de integrare în UE și intensificarea cooperării cu NATO. De asemenea, Parlamentul R. Moldova și Rada Supremă a Ucrainei își vor consolida eforturile pentru gestionarea mai eficientă a unor eventuale crize și pentru promovarea intereselor comune în vederea apropierii de UE.

Instituțiile parlamentare de la Chișinău și Kiev vor depune eforturi pentru consolidarea capacităților instituționale de sporire a transparenței activității și de asigurare a suportului analitic și de cercetare în procesul legislativ. În contextul consolidării cooperării interparlamentare, vor fi organizate vizite reciproce la nivelul conducerii parlamentelor, reuniuni comune ale comisiilor parlamentare și ale grupurilor de prietenie, vizite de studiu și schimb de bune practici, instruiri, conferințe parlamentare etc. Acțiunile vor viza atât corpul de deputați, cât și funcționarii publici.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anatomia unui scanda...

13.05.2024 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu râdem de Maria...

10.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Contopirea „Zilei Vi...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md