01:55:05 05.05.2024
Stiri

Platforma Femeilor Deputate din Parlamentul Republicii Moldova, lansată la Chișinău

Actualitate 17.06.2022 14:42 Vizualizări967 Autor: Ziarul National
Platforma Femeilor Deputate din Parlamentul Republicii Moldova, lansată la Chișinău


Platforma Femeilor Deputate din Parlamentul Republicii Moldova din legislatura a XI-a a fost lansată astăzi în cadrul unui eveniment cu participarea președintei Maia Sandu, deputatelor din majoritatea parlamentară și din opoziție din Parlamentul Republicii Moldova, deputatelor din Parlamentul European, Senatul României și Camera Deputaților a României, reprezentantelor din agențiile partenere de dezvoltare și ale organizațiilor societății civile.

Platforma va uni eforturile mai multor instituții pentru a asigura echitatea și egalitatea drepturilor femeilor și pentru a preveni și combate violența împotriva femeilor și violența domestică. Totodată, se urmărește promovarea independenții și abilitării economice a femeilor și a politicilor prietenoase familiei prin inițiativă și sprijin legislativ.

„Mai sunt anumite reminiscențe, dar noi o să le depășim datorită dumneavoastră, prin modelul de comportament, ținuta publică, hotărârea cu care promovați politicile, care să încurajeze participarea femeilor în politică. Fiți active, fiți combative, pentru că femeile aduc pacea, femeile se gândesc de șapte ori în plus înainte de a lua o decizie, pentru că se gândesc la societate, la familie, la copii, la viitor”, a declarat președintele Parlamentului, Igor Grosu.

Șefa statului, Maia Sandu, a remarcat Republica Moldova a înregistrat rezultate bune în ceea ce privește reprezentarea politică a femeilor, iar experiența noastră inspiră și alte state.

„Totuși, pe lângă prezența femeilor la posturi de conducere, egalitatea de gen înseamnă și oportunități educaționale, sociale și economice egale pentru bărbați și femei, șanse egale de realizare în carieră și viață. Iar una dintre problemele grave din republica noastră, pe care trebuie să o rezolvăm, este cea a violenței împotriva femeilor și copiilor. Cu acest mesaj am venit, astăzi, la lansarea Platformei Femeilor Deputate, care întrunește deputate din majoritate și opoziție și al cărei obiectiv e să identifice soluții pentru problemele femeilor, copiilor și categoriilor defavorizate din R. Moldova.

Avem instrumente juridice pentru a combate violența - este necesar să le punem în aplicare. Să acționăm împreună pentru a descuraja și a combate aceste metehne sociale, prin conștientizare și prevenire, prin educație și schimbarea tradițiilor sociale, dar și prin crearea oportunităților economice, care le vor permite femeilor noastre să fie independente financiar și să-și decidă singure viața. Colegii din Guvern și Parlament au promovat mai multe inițiative legislative în acest sens, dar cele mai mari schimbări abia urmează și trebuie să le facem cu toții, împreună”, a punctat Maia Sandu.

Prim-ministra Natalia Gavrilița crede că noul for are un rol foarte important în a menține pe agenda parlamentară, guvernamentală și, astfel, și în atenția opiniei publice, subiecte ce țin de asigurarea reală a exercitării plenare a drepturilor femeilor în R. Moldova.

Menționăm că Parlamentul legislaturii a XI-a, format ca urmare a alegerilor anticipate din 11 iulie 2021, are un număr-record de femei deputate în istoria Parlamentului Republicii Moldova: 40 de mandate.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
03.05.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu ne deprindem, ...

29.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Avatarul Partidului Șor

26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md