03:08:14 28.04.2024
Stiri

Rezultatele FINALE din România la europarlamentare: PNL – 10 mandate, PSD – 8+1, Alianța USR PLUS – 8 mandate: Numele eurodeputaților români

Știri 04.06.2019 18:30 Vizualizări1683 Autor: Ziarul National
Rezultatele FINALE din România la europarlamentare: PNL – 10 mandate, PSD – 8+1, Alianța USR PLUS – 8 mandate: Numele eurodeputaților români


Biroul Electoral Central a anunțat luni rezultatele finale ale alegerilor europarlamentare din 26 mai, câștigate de Partidul Național Liberal, formațiunea care obține și cele mai multe mandate în viitoarea legislatură europeană 2019-2024.

Potrivit rezultatelor finale ale alegerilor europarlamentare, Partidului Naţional Liberal îi vor reveni zece mandate, Partidului Social Democrat – nouă mandate (pentru început opt*), iar Alianţei 2020 USR PLUS – opt mandate. De asemenea, Partidului Pro România, Partidului Mişcarea Populară şi UDMR le vor reveni câte două mandate.

PNL a întrunit 2.449.068 de voturi valabil exprimate, PSD – 2.040.765, Alianţa 2020 USR PLUS – 2.028.336, Partidul Pro România – 583.916, Partidul Mişcarea Populară – 522.104, iar UDMR – 476.777.

Pentru prima dată de la aderarea la Uniunea Europeană, cetățenii români au votat în proporție de peste 51,07% la alegerile pentru Parlamentul European, după ce la alegerile din 2007, 2009 și 2014, s-au prezentat la urne între 27,67% și 32,44% dintre cetățeni. Pentru prima dată, România a înregistrat o prezență la vot peste media europeană, aceasta fiind 50,94%. Numărul total al alegătorilor înscriși în listele electorale permanente a fost de 18.267.256, iar numărul total al alegătorilor înscriși în listele electorale care s-au prezentat la urne a fost de 9.352.472. Numărul voturilor valabil exprimate a fost de 9.069.822, iar numărul voturilor nule 274.415.

*România va începe noua legislatură europeană cu 32 de eurodeputați. După Brexit, va fi adăugat și al 33-lea mandat. Iată de ce

Deși diferența de voturi între PSD și Alianța USR PLUS este de doar 13.000 de voturi, social-democrații vor primi cu un mandat mai mult, însă după finalizarea Brexit. Urmare a procesului de retragere a Regatului Unit din Uniunea Europeană, care dispune de 73 de europarlamentari, Parlamentul European a decis reducerea numărului membrilor săi de la 751 de eurodeputați la 705: 27 dintre locuri au fost redistribuite către mai multe țări – unul și pentru România -, iar 46 păstrate ca rezervă.

În contextul în care Marea Britanie a fost nevoită să participe la alegerile europene, au fost păstrate alocările inițiale sub rezerva punerii în practică a noilor decizii după Brexit. Astfel, până la producerea Brexit, România va rămâne cu 32 de mandate în PE.

Din perspectiva diferenței de voturi în favoarea PSD, cât și a argumentului că din Grupul Socialiștilor și Democraților Europeni fac parte și deputații britanici din cadrul Partidului Laburist, social-democrații români vor mai primi un mandat în plus (8+1) abia după ce Marea Britanie părăsește UE, iar laburiștii britanici trebuie astfel să părăsească grupul S&D.

PNL: Rareș Bogdan, Mircea Hava, Siegfried Mureșan, Vasile Blaga, Adina Vălean, Daniel Buda, Dan-Ștefan Motreanu, Gheorghe Falcă, Cristian Bușoi, Marian-Jean Marinescu

PSD: Rovana Plumb, Carmen Avram, Claudiu Manda, Cristian Terheș, Dan Nica, Maria Grapini, Tudor Ciuhodaru, Adrian-Dragoș Benea, (primii opt) Victor Negrescu (al nouălea**)

Alianța 2020 USR PLUS: Dacian Cioloș, Cristian Ghinea, Dragoș Pîslaru, Clotilde Armand, Dragoș Tudorache, Nicolae Ștefănuță, Vlad Botoș, Ramona Strugariu

UDMR: Iuliu Wikler, Lorant-Gyorgy Vincze

PMP: Traian Băsescu, Eugen Tomac

Pro România: Victor Ponta, Corina Crețu

În cazul ProRomânia, Victor Ponta a anunțat încă din luna februarie că nu va merge în PE și că locul său va fi luat de următorul candidat, fostul premier Mihai Tudose.

Cum arată situația la nivel european? Toți eurodeputații români, așteptați să facă parte din top 3 grupuri politice

La nivelul hemiciclului democrației europene, cea mai puternică grupare politică va rămâne Grupul Partidului Popular European – 179 de mandate, urmat Socialiștii și Democrații Europeni – 153 și Grupul ALDE – En March – USR PLUS cu 105 mandate. Toți cei 32, ulterior 33, eurodeputați români își vor începe activitatea în Parlamentul European în interiorul celor mai mari trei grupuri politice.

Grupul PPE, care aspiră să formeze o majoritate pentru a-l propulsa pe Manfred Weber în fruntea Comisiei Europene, beneficiază de 14 din cele 33 de mandate, care sunt aduse de PNL, PMP și UDMR. Din cele 179 de mandate pe care le va avea PPE în viitorul legislativ, cele 14 mandate ale celor trei partide vor plasa România pe locul al treilea ca importanță, după Germania – 29 de mandate, și Polonia – 17 mandate.

Socialiștii și Democrații Europeni dispun, într-o fază inițială, de cele opt mandate câștigate de PSD, evoluții ulterioare în acest cadru fiind așteptate și din privința ”dezghețării” relațiilor dintre PSD și PES.

Grupul S&D ar putea avea, în final, 11 mandate românești, în cazul în care va fi acceptată în acest grup și formațiunea lui Victor Ponta, ProRomânia. Socialiștii europeni au 153 de mandate în PE, iar cele mai multe mandate vin din Spania (20 de mandate), Italia (19), Germania (16), Marea Britanie (10), Portugalia (9).

După Brexit și în contextul în care Pro România aderă la S&D, delegația români din grupul social-democraților europeni ar deveni a patra cea mai numeroasă.

De asemenea, grupul ALDE, la care aderă și formațiunea condusă de președintele Franței, Emmanuel Macron, va primi în rândurile sale cei opt deputați europeni de la Alianța USR PLUS.

Noul grup european a cărui viitoare denumire este în tratative va avea 105 mandate, supremația aparținându-i Franței, cu 21 de mandate, urmată de cele 17 mandate ale Marii Britanii (până la Brexit). Pe locul al treilea, la egalitate cu Spania, ar urma Alianța condusă de Dan Barna și Dacian Cioloș.

Deputații în Parlamentul European sunt aleși o dată la cinci ani. Parlamentul reprezintă interesele cetățenilor UE la nivel european și este singura adunare transnațională din lume aleasă prin vot direct. Parlamentul alege președintele Comisiei Europene și numește comisarii (în calitate de colegiu), care trebuie să îi dea seamă pentru acțiunile lor. El adoptă legi pentru protecția noastră și bugete în numele nostru. Parlamentul ne reprezintă în străinătate și dă curs petițiilor noastre. Discursul deputaților dă formă agendei politice și sociale, susținând valorile consacrate în Tratatul privind Uniunea Europeană.

Sursa: caleaeuropeană.ro


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md