03:04:13 08.05.2024
Stiri

Un nou mandat de AREST pe numele controversatului Veaceslav Platon. Acesta a fost recunoscut în calitate de ÎNVINUIT în dosarul „Laundromat”

Actualitate 14.04.2022 16:51 Vizualizări1901 Autor: Ziarul National
Un nou mandat de AREST pe numele controversatului Veaceslav Platon. Acesta a fost recunoscut în calitate de ÎNVINUIT  în dosarul „Laundromat”


Controversatul om de afaceri, care a se ascunde la Londra de organele de drept din R.Moldova, Veaceslav Platon, a fost recunoscut zilele trecute în calitate de învinuit în schema de fraudă, denumită „Laundromat”, care se presupune a fi cea mai mare operațiune de „spălare” de bani din istorie.

Potrivit surselor Deschide.MD, recent procurorii au depus un demers către judecătorii de instrucție prin care solicită un nou mandat de arest pe numele lui Platon, după ce a fost emisă o ordonanță prin care acesta este recunoscut ca învinuit în dosarul „Laundromat”.

Amintim că „Laundromat” sau „spălătoria rusească” este cunoscută ca fiind o schemă prin care au fost spălate peste 156 de miliarde de dolari din Rusia. Banii au ajuns în 732 de bănci din 96 de state ale lumii. Beneficiarii acestora sunt 5 140 de companii din diferite state – din SUA şi Africa de Sud până în China şi Australia. În cadrul acestei scheme, 22,3 miliarde de dolari au fost scoși din Rusia și spălați prin sistemul judiciar şi cel bancar din Republica Moldova.

Citește și: Cererea repetată a Chișinăului de anunțare în căutare internațională a lui Veaceslav Platon, EXAMINATĂ de Interpol: Precizările Procuraturii Anticorupție

Procurorii ruși au stabilit anterior că Veaceslav Platon, prin intermediul băncii comerciale din Republica Moldova „Moldindconbank”, judecători și executori judecătorești din Republica Moldova, acționând în comun acord cu anumiți bancheri ruși, au organizat schema de scoatere ilegală a banilor sustrași inclusiv de la „Gazprom” și Calea Ferată din Rusia.

Fugarul Veaceslav Platon, condamnat anterior la 18 ani de închisoare pentru implicare în jaful bancar și achitat la solicitarea subalternilor procurorului general suspendat Alexandr Stoianoglo, este certat penal în mai multe dosare, inclusiv pentru faptul că nu ar fi plătit impozite de peste 7 milioane de lei, în perioada 2012-2015.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
07.05.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cine trage dintre no...

03.05.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu ne deprindem, ...

29.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Avatarul Partidului Șor

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md