Au trecut șase ani de la expulzarea ilegală a celor șapte profesori turci din Moldova. Cum evoluează cazul© realitatea.md

Au trecut șase ani de la expulzarea ilegală a celor șapte profesori turci din Moldova. Cum evoluează cazul

, 5 știri, 13 vizualizări

Se împlinesc șase ani de când șapte profesori turci au fost expulzați ilegal din Republica Moldova. Potrivit Promo-Lex, aceștia fusese condamnați la închisoare între 7-12 ani.

Unii profesori sunt în proces de apel în instanțele din Turcia, iar alții au fost deja eliberați din detenție. Cu toate acestea, nu pot părăsi Turcia pentru a se reuni cu familiile lor, inclusiv cele din Republica Moldova.

După condamnarea Republicii Moldova la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO), Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei a emis o serie de decizii importante cu privire la executarea hotărârii în cauza Ozdil și alții v. Republica Moldova. Până acum, Comitetul a adoptat șapte decizii prin care le cere autorităților moldovenești să întreprindă măsuri de ordin individual și general, menite să repare prejudiciul cauzat profesorilor și să prevină pe viitor astfel de încălcări.