Audieri cu ușile închise la Comisia parlamentară securitate națională, pe asasinatul de la Rîșcani, unde a fost omorât un cetățean turc© unimedia.info

Audieri cu ușile închise la Comisia parlamentară securitate națională, pe asasinatul de la Rîșcani, unde a fost omorât un cetățean turc

, 5 știri, 9 vizualizări

Lilian CARP, PREȘEDINTELE COMISIEI SECURITATE NAȚIONALĂ ȘI ORINDE PUBLICĂ: „Persoana dată a ajuns pe teritoriul Moldovei în luna mai 2020, pe segmentul transnistrean, după ce a început războiul în Ucraina. A venit cu valul de refugiați care fugeau din calea războiului, a folosit această portiță.

La data de 24 mai 2022, din partea ofițerului de legătură al Agenției al ambasadei Marii Britanii la București, a venit o solicitare prin care au menționat că cetățeanul este urmărit la nivel internațional prin canale de Interpol. La data de 26 mai, acesta a fost localizat și reținut, fiind plasat preventiv in penitenciarul nr. 13. La data de 30 mai 2022, el a solicitat oficial azil in Moldova. SIS a oferit informații că cetățeanul este în căutare internațională și că trebuie respins dreptul de azil pe teritoriul RM.

La data de 28 octombrie 2022, Biroul de Migrație si Azil a emis un aviz defavorabil deciziei privind respingerea cererii de azil. În baza notei informative oferite de SIS, acestei persoane urma să nu i se acorde statut de cetățean de azilant. Conform legislației, persoana dată urma să stea închis nu mai mult de 180 de zile.