Controlul asupra securității Zonelor Economice Libere și în Portul „Giurgiulești” va fi sporit3Foto© curentul.md

Controlul asupra securității Zonelor Economice Libere și în Portul „Giurgiulești” va fi sporit

, 5 știri, 6 vizualizări

Controlul de stat asupra securității Zonelor Economice Libere (ZEL) va fi consolidat. Un proiect de lege în acest sens, elaborat de mai mulți deputați ai Fracțiunii PAS, a fost aprobat în prima lectură, în cadrul ședinței de joi a Parlamentului. În special, documentul reglementează aspectele privind inițierea controalelor în ZEL-uri, în Portul Internațional Liber „Giurgiulești” și în parcurile industriale.

Temei pentru această inițiativă legislativă a servit incendiul de la sfârșitul anului 2022, care s-a produs pe teritoriul Portului „Giurgiulești”, iar organele de supraveghere, inclusiv Agenția de Supraveghere Tehnică, nu au putut interveni cu control inopinat imediat din cauza obstacolelor legislative.

Prin  modificările propuse va fi posibilă efectuarea controalelor inopinate, în cazul în care vor exista informații sau indicii, susținute prin probe aflate în posesia organelor de control, despre existența situațiilor de avarie, incident sau încălcare gravă a regulilor de securitate ori siguranță care prezintă pericol iminent și imediat pentru mediu, viață, sănătatea și proprietatea persoanelor.