Cum comentează Dorin Recean constatările Promo-Lex privind „utilizarea resurselor administrative în electorală” în favoarea PAS4Foto© realitatea.md

Cum comentează Dorin Recean constatările Promo-Lex privind „utilizarea resurselor administrative în electorală” în favoarea PAS

, 5 știri, 23 vizualizări

Promo-LEX a emis raportul nr. 5 elaborat în cadrul Misiunii de Observare (MO) a alegerilor locale generale. Perioada de observare a evenimentelor incluse în raport ține de organizarea și desfășurarea campaniei pentru turul doi al alegerilor și se referă la intervalul 8 – 16 noiembrie 2023. Astfel, a fost sesizată utilizarea abuzivă a resurselor administrative în favoarea PAS. Este vorba în special de președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, prim-ministrul Dorin Recean și ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu.

În perioada monitorizată, Promo-LEX a constatat 19 cazuri ce pot fi calificate drept utilizare abuzivă a resurselor administrative, după cum urmează:

– implicarea președintei Republicii Moldova în alegerile locale generale – 3 cazuri (PAS).

Potrivit art. 149, alin. (2) Cod electoral, până la validarea mandatului, candidatul ales la funcția de Președinte al Republicii Moldova prezintă Curții Constituționale confirmarea faptului că nu este membru al vreunui partid politic. Astfel, până la validarea mandatului, Maia Sandu a prezentat o confirmare că nu mai este membră a PAS.