De mâine, Ungaria preia șefia Consiliului UE. Viktor Orban, prietenul lui Putin, face slujbă pentru Europa la biserică3Foto© unimedia.info

De mâine, Ungaria preia șefia Consiliului UE. Viktor Orban, prietenul lui Putin, face slujbă pentru Europa la biserică

, 5 știri, 10 vizualizări

La fiecare șase luni, o țară membră UE preia conducerea Consiliului UE. De la 1 iulie până la 31 decembrie, această poziție-cheie va fi ocupată de Ungaria lui Viktor Orban, acuzată în mod regulat că blochează deciziile celor 27 de state membre. Guvernul lui Viktor Orbán va stabili agenda săptămânală și va prezida reuniunile ministeriale de la Bruxelles, hotărând efectiv ce subiecte sunt puse în fruntea listei și cele trimise în partea de jos.

János BÓKA, MINISTRUL UNGAR AL AFACERILOR EUROPENE:  „Noi vom folosi oportunitatea președinției pentru a realiza dezbateri strategice în domeniile care sunt importante pentru funcționarea instituțiilor.”

Sloganul oficial al președinției ungare va fi „Make Europe Great Again”, o expresie împrumutată de la Donald Trump și al său "Make America Great Again". Va fi Viktor Orban la înălțimea reputației sale de rebel al UE-27 în următoarele șase luni sau va juca rolul elevului bun?, se întreabă France 24 într-o analiză în care încearcă să schițeze niște răspunsuri și perspective.