Fenomenul de poluare a aerului cu particule de praf poate afecta persoanele cu afecțiuni respiratorii
Este vorba despre persoanele cu astm bronșic, bronșite cronice, infecții respiratorii și alergii respiratorii, precum și despre vîrstnici și copiii mici, , transmite IPN.
În perioada 3-5 septembrie, circulația aerului predominant nord-estică favorizează avansul dinspre partea central-sud-vestică a Asiei (zona deșertului Karakum) a unei mase de aer încărcată cu particule de praf, către estul Europei și deasupra Republicii Moldova.
Agenția de Mediu precizează că vîntul puternic a favorizat depunerea acestor particule pe suprafețele expuse. Ca urmare a acestui fenomen, concentrațiile de particule în suspensie PM10 au înregistrat o creștere nesemnificativă, depășind valorile limită admise la mai multe stații de monitorizare a calității aerului, dar care la moment nu prezintă pericol pentru sănătatea populației. Astfel, la stația automată din municipiul Chișinău, concentrațiile de PM10 au depășit de 1,4 ori valoarea de referință, iar la stația automată din localitatea Mateuți, raionul Rezina, de 1,7 ori.