Forța Fermierilor cere să fie interzis importul de floarea soarelui în Republica Moldova: În caz contrar protestele sunt inevitabile12Foto© publika.md

Forța Fermierilor cere să fie interzis importul de floarea soarelui în Republica Moldova: În caz contrar protestele sunt inevitabile

, 16 știri, o vizualizare

Asociația Forța Fermierilor a prezentat un ultimatum către Guvernul Republicii Moldova, solicitând urgent interzicerea importului de floarea-soarelui în țară, cel puțin până la data de 31 decembrie 2023.

Fermierii susțin această cerere în contextul unei scăderi semnificative a prețului la floarea-soarelui și a deciziei celei mai mari companii producătoare de ulei de floarea-soarelui din țară de a importa materia primă din afara țării, mai ales din Ucraina. Ei avertizează că, în absența unei acțiuni din partea Guvernului, vor fi forțați să organizeze proteste.

Forța Fermierilor, condusă de fostul deputat Alexandr Slusari, a identificat mai multe „abateri grave” în privința importurilor de floarea-soarelui din Ucraina, după discuțiile purtate cu reprezentanții Ministerului Agriculturii. Asociația susține că o fabrică din Bălți, controlată de grupul Trans Oil, a importat deja nouă vagoane de materie primă din Ucraina, iar încă 30 de vagoane sunt așteptate în zilele următoare. De asemenea, Trans Oil a semnat un contract pentru importul a sute de mii de tone de floare-soarelui, care urmează să ajungă în Moldova până la sfârșitul anului 2023.