
Igor Boțan: Embargo-ul rus asupra vinurilor moldovenești din 2006 a avut substrat politic
Expertul Igor Boțan afirmă că a evidențiat la baza embargourilor comerciale impuse de Rusia Republicii Moldova au stat factorii politici. Aprecierea a fost făcută în cadrul dezbaterii publice „Partea proastă și partea bună a embargourilor rusești”, organizată de Agenția de presă IPN. El a precizat că decizia Moscovei de a interzice vinurile moldovenești în 2006 a fost o reacție la respingerea de către Chișinău a planului de federalizare a țării propus în 2003, cunoscut sub numele de Memorandumul Kozak.
„Factorul politic a fost esențial în războiul comercial pe care l-a pornit Rusia împotriva Republicii Moldova. În 2006 noi am avut un conflict cu implicarea Federației Ruse legat de oprirea negocierilor la 28 februarie 2006 în procesul de reglementare transnistreană. Negociatorul-șef din partea Republicii Moldova, Vasile Șova, a plecat de la întrunirea unde se discuta diferendul transnistrean, iar reluarea negocierilor privind regiunea transnistreană a avut loc abia în luna aprilie 2012. Peste șase ani”, a spus expertul permanent al proiectului, Igor Boțan.
De asemenea, Igor Boțan a subliniat impactul pe care l-a avut instituirea Misiunii EUBAM la frontiera moldo-ucraineană pe segmentul transnistrean.