La Haga se așteaptă miercuri o decizie majoră: Curtea Internațională de Justiție va anunța dacă Rusia a încălcat tratatele ONU în Ucraina8Foto© zdg.md

La Haga se așteaptă miercuri o decizie majoră: Curtea Internațională de Justiție va anunța dacă Rusia a încălcat tratatele ONU în Ucraina

, 13 știri, 23 vizualizări

UPDATE 19:40 Judecătorii Curții Internaționale de Justiție (CIJ) au constatat miercuri că Rusia a încălcat unele elemente ale unui tratat ONU împotriva terorismului, dar au refuzat să se pronunțe asupra acuzațiilor aduse de Kiev, potrivit cărora autoritățile de la Moscova ar fi responsabile pentru doborârea zborului 17 al Malaysia Airlines deasupra estului Ucrainei în 2014.

În aceeași hotărâre, judecătorii de la CIJ au constatat că Rusia a încălcat un tratat antidiscriminare prin faptul că nu a sprijinit învățământul în limba ucraineană în Crimeea după anexarea peninsulei în 2014, scrie Reuters.

Deciziile au reprezentat un eșec juridic pentru Kiev. Curtea a respins cererile Ucrainei de a obliga Rusia să plătească despăgubiri pentru ambele încălcări și doar a ordonat Rusiei să respecte tratatele. Reprezentantul Ucrainei, Anton Korynevych, a subliniat că hotărârea este importantă pentru Kiev, deoarece a stabilit că Rusia a încălcat dreptul internațional.