MEC a făcut publice rezultatele monitorizării examenelor de absolvire a gimnaziului2Foto© zdg.md

MEC a făcut publice rezultatele monitorizării examenelor de absolvire a gimnaziului

, 5 știri, 11 vizualizări

Voluntarii Ministerului Educației și Cercetării au ajuns în total în 185 de instituții de învățământ din raioanele Briceni, Cahul, Cantemir, Cimișlia, Dubăsari, Drochia, Rezina, Șoldănești. În același timp, au fost reevaluate 30% din totalul testelor la fiecare disciplină de examen pentru fiecare instituție de învățământ din cele opt raioane. În total au fost reevaluate 4140 de teste în cadrul a cinci Comisii Republicane de Reevaluare. Raioanele monitorizate au fost selectate în urma unei evaluări care a arătat diferențe mari între rezultatele examenelor de clasa IX și cele de bacalaureat.

„O primă concluzie a monitorizării este că în unele comisii raionale de evaluare au rămas în continuare vechile practici defectuoase de evaluare a testelor de examen. S-au constatat cazuri în care nota a fost mărită nejustificat cu 2-3 puncte.

Totodată, în unele raioane precum Cimișlia, Șoldănești, Drochia, Comisiile Raionale de Evaluare au respectat în mare parte prevederile regulamentului privind organizarea examenelor, iar profesorii evaluatori au aplicat corespunzător baremul de corectare.