Ministerul Educației și Cercetării a propus măsuri adiționale de asigurare a integrității examenelor de absolvire a gimnaziului4Foto© zdg.md

Ministerul Educației și Cercetării a propus măsuri adiționale de asigurare a integrității examenelor de absolvire a gimnaziului

, 8 știri, 11 vizualizări

În opt raioane, elevii claselor a 9-a vor fi supravegheați de observatori voluntari în fiecare zi a examenelor naționale de absolvire a gimnaziului. Anunțul a fost făcut de ministrul Educației și Cercetării al Republicii Moldova, Dan Perciun, în cadrul unei conferințe de presă privind măsurile inițiate pentru asigurarea integrității examenelor.

Începând cu luna martie, MEC va lansa procesul de identificare a circa 400 de voluntari (persoanele care lucrează în sistemul de învățământ, studenți). Aceștia se vor deplasa în cele opt raioane, în fiecare zi de examen, „pentru a se asigura cu privire la corectitudinea desfășurării probelor”. Totodată, lucrările din acele raioane vor fi evaluate centralizat, de către evaluatori externi, în anumite proporții, „pentru a exclude posibilitatea unor interferențe la nivel local”.

După o analiză statistică făcută de MEC a rezultatelor examenelor de bacalaureat și examenelor de absolvire a gimnaziului, din ultimii trei ani, autoritățile au identificat „anumite discrepanțe”, care indică „elemente de fraudă sistemică”. Raioanele în care a fost constatat „decalaj semnificativ” la rezultatele examenelor de clasa a 9-a și BAC sunt: Briceni, Cahul, Cantemir, Cimișlia, Drochia, Dubăsari, Rezina, Șordănești.