Moldovenii sărbătoresc astăzi Crăciunul pe stil nou
Cea mai așteptată sărbătoare de iarnă, Crăciunul, fie că este marcată pe stil nou (25 decembrie), fie pe stil vechi (7 ianuarie), semnifică pentru creștini o adevărată renaștere sufletească, odată cu Nașterea Mântuitorului Iisus Hristos.
Crăciun, de fapt, este un personaj legat de legendele Nașterii Domnului. În cultura românească, Crăciun este o persoană profană, este un om bătrân, un păstor bătrân cu barba de omăt, vecin cu Moș Ajun, fratele său mai mic. Sub influența creștinismului, legenda spune că Moș Crăciun s-a născut înaintea tuturor sfinților și este mai mare peste ciobanii din satul în care s-a născut Hristos.
Potrivit istoricilor, primii creștini au început să serbeze Crăciunul din secolul al IV-lea pe 25 decembrie sau pe 6 ianuarie. Cum Evanghelia nu dă niciun detaliu despre data nașterii lui Iisus Hristos, alegerea acestor date se datora copierii tradițiilor păgâne, conform cărora în aceste zile se celebra nașterea diverșilor zei (Soarele la romani, zeul Dionis la greci, zeul Dusarel la egipteni).