Pavel Postica despre organizarea alegerilor timp de două zile: Trebuie să existe o situație excepțională2Foto© deschide.md

Pavel Postica despre organizarea alegerilor timp de două zile: Trebuie să existe o situație excepțională

, 4 știri, 2 vizualizări

Noul Cod Electoral prevede că alegerile pot fi organizate timp de două zile consecutiv, iar această prevedere ar putea fi aplicată chiar la alegerile locale generale din toamna acestui an, dacă va exista o situație excepțională. O spune vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale, Pavel Postica, potrivit căruia, dacă va fi cazul, autoritatea electorală va lua o astfel de decizie cu 25 de zile înainte de ziua scrutinului, notează IPN.

Noul Cod Electoral prevede posibilitatea desfășurării alegerilor timp de 2 zile consecutiv (sâmbătă și duminică) în anumite secții de votare. Potrivit legii, o astfel de decizie este luată de către Comisia Electorală Centrală având la bază motive obiective (pandemii, situații excepționale, asigurarea dreptului la vot în condiții neordinare etc.).

„Acum nu avem semnale de acest fel. Termenul pe care-l avem este 25 de zile până la ziua alegerilor, iar criteriile trebuie să fie obiective. Adică trebuie să fie ceva excepțional care să determine examinarea oportunității de organizare a alegerilor două zile. Trebuie să se întâmple ceva excepțional, o stare de urgență, o stare excepțională, dar doar pe teritoriul unei singure localități.