Presedintele Kazahstanului i-a criticat in fata pe Putin si Lukasenko, dupa ce au oficializat acordul privind armele nucleare© jurnal.md

Presedintele Kazahstanului i-a criticat in fata pe Putin si Lukasenko, dupa ce au oficializat acordul privind armele nucleare

, 5 știri, 19 vizualizări

La summitul Uniunii Economice Euroasiatice (UEE) care se desfășoară la Moscova, președintele kazah, Kassîm-Jomart Tokaev, a criticat în mod neobișnuit de dur uniunea și a calificat apropierea observată între Rusia și Belarus drept o problemă gravă, scrie Agentsvo, o organizație media rusă indepedentă. Vladimir Putin, care a fost prezent la eveniment, a încercat să-l transforme într-o glumă, potrivit sursei citate.

În discursul său, Tokaev a declarat că principiile UEE enunțate în tratatul din 2015 au fost încălcate. Potrivit lui Tokaev, „Kazahstanul este absolut dedicat integrării întocmai pe baza tratatului din 2015, adică pe baza implementării celor patru libertăți și a principiilor de bază, cum ar fi accesul nediscriminatoriu la infrastructură, concurența loială, egalitatea și luarea în considerare a intereselor naționale”.

Cu toate acestea, aceste principii sunt încălcate, a spus Tokaev: „Cred că nu este momentul și nici locul potrivit pentru a enumera numeroasele fapte de blocaj și restricții reciproce care apar cu regularitate - încă apar cu regularitate. Nu sunt în favoarea dramatizării situației, dar problemele trebuie să fie rezolvate”, a atras atenția liderul kazah. Această declarație nu numai că a părut o critică la adresa UEE, dar a contrastat și cu ceea ce spusese anterior Vladimir Putin, potrivit Agentsvo, citată de News.ro.