Proiect PAS: Ziua Victoriei ar putea fi marcată pe 8 mai6Foto© tribuna.md

Proiect PAS: Ziua Victoriei ar putea fi marcată pe 8 mai

, 9 știri, 7 vizualizări

Autorii inițiativei sînt deputații PAS Eugeniu Sinchevici și Natalia Davidovici. Aceștia au subliniat că Ziua Victoriei trebuie să fie o zi a Comemorării și Reconcilierii.

"Capitularea Germaniei în fața coaliției anti-hitleriste a fost semnată pe data de 8 mai 1945 și anume aceasta dată este ziua Victoriei asupra Nazismului. Victoria coaliției anti-hitleriste marchează sfârșitul celui mai sîngeros război din istoria omenirii și această Victorie a fost una comună, la ea contribuind prin jertfe și eroism mai multe popoare, inclusiv moldovenii.

Nimeni nu poate să-și adjudece principalul merit în cîștigarea acelui război, de aceea, Ziua Victoriei trebuie să fie o zi a Comemorării și Reconcilierii. Este de datoria noastră să învățăm lecțiile acelui război și să nu permitem repetarea lui. În același amendament, vom stipula că Ziua Victoriei și Comemorării celor căzuți în Cel de-al Doilea Război Mondial, va deveni o zi comemorativă națională. Memoria trebuie să ne unească, nu să ne dezbine", a declarat Eugeniu Sinchevici.