Proiectul legii privind apărarea României: MApN va putea interveni în afara țării pentru „protejarea cetățenilor români aflați în pericol”5Foto© zdg.md

Proiectul legii privind apărarea României: MApN va putea interveni în afara țării pentru „protejarea cetățenilor români aflați în pericol”

, 12 știri, 6 vizualizări

Președintele României va putea dispune, la propunerea prim-ministrului, „măsurile necesare pentru protejarea cetățenilor români aflați în pericol în afară teritoriului național”, prevede un proiect de lege privind apărarea națională a României, supus dezbaterilor publice de către Ministerul Apărării Naționale (MApN) de la București. Potrivit inițiativei, „măsurile necesare” nu se limitează doar la trupele militare, ci pot implica și alte tipuri de intervenții, în scopul contracarării amenințărilor hibride.

Editorialistul Ziarului NAȚIONAL, Nicolae Negru, susține că această schimbare este declanșată de politica agresivă a Rusiei care a atacat Ucraina, pretinzând că ar avea dreptul să-i apere pe vorbitorii de limbă rusă oriunde s-ar afla ei, extinzând și noțiunea de „lume rusă” asupra întregului continent.

„Până nu demult, articolul 5 al Tratatului NATO, care prevede ca atacul din afară asupra oricărui stat NATO să fie tratat ca un atac asupra tuturor statelor membre, era abordat formal, nimeni nu-și mai imagina că va trebui pus în aplicare. Azi, perspectiva unui război cu Rusia se ia în calcul în toate capitalele europene, inclusiv în Berlin, Paris, Varșovia, Helsinki...