Proiectul privind amalgamarea voluntară a unităților administrativ-teritoriale, subiect de ceartă în parlament3Foto© realitatea.md

Proiectul privind amalgamarea voluntară a unităților administrativ-teritoriale, subiect de ceartă în parlament

, 7 știri, 4 vizualizări

Noua lege are ca scop crearea unui cadru normativ necesar pentru comasarea voluntară a unităților administrativ-teritoriale (UAT) în vederea consolidării capacităților administrative ale autorităților publice locale și prestarea serviciilor publice de calitate și accesibile populației.

Astăzi, în plenul Parlamentului, Vlad Batrîncea, vicepreședintele Parlamentului, președintele fracțiunii BCS a supus criticii proiectul de lege PAS care prevede amalgamarea (comasarea) benevolă a două sau a mai multor unități administrativ-teritoriale din RM.

Vlad Batrîncea a atenționat că prin asemenea proiecte sunt încălcate mai multe norme legale, inclusiv Legea Supremă a țării. ”Constituția stabilește foarte clar că organizarea administrativ teritorială a țării se aprobă prin legi organice, astfel fiind interzisă modificarea organizării administrativ teritoriale, a hotarelor localităților prin hotărâre de guvern, cât de tare guvernul nu ar dori acest lucru. Când propuneți asemenea proiecte existențiale de care depinde soarta localităților ar trebui să vă pregătiți foarte bine din punct de vedere juridic”, a subliniat Vlad Batrîncea.