Proprietarii mașinilor înmatriculate în străinătate le vor putea vămui cu reducere de 70%3Foto© n4.md

Proprietarii mașinilor înmatriculate în străinătate le vor putea vămui cu reducere de 70%

, 8 știri, 8 vizualizări

Proprietarii mijloacelor de transport cu numere de înmatriculare străine le vor putea vămui cu o reducere de 70%. Este vorba despre mașinile cu termenul de exploatare mai mare de 7 ani la data achitării drepturilor de import, care circulă pe teritoriul Republicii Moldova, dar sunt înmatriculate pe teritoriul altui stat sau în stânga Nistrului. Parlamentul a aprobat în primă lectură un proiect de lege pentru modificarea mai multor acte legislative, transmite IPN.

Deputatul PAS, Ion Groza, unul dintre autorii inițiativei legislative, a argumentat că accizul aplicat în prezent pentru automobilele care au statutul respectiv este unul exagerat, acesta depinde de volumul motorului autoturismului.

Proiectul vizează și automobilele care au fost distruse sau vândute la piese, fapt confirmat prin documente justificative sau declarația pe propria răspundere a persoanei. Astfel, mijloacele de transport auto care au fost introduse pe teritoriul Republicii Moldova până în data de 1 ianuarie 2023, dar care actualmente nu mai există, la cererea persoanei care a introdus pe teritoriul Republicii Moldova și a declarat prin acțiune acest mijloc de transport, vor fi excluse din sistemul informațional al Serviciului Vamal după achitarea drepturilor de import în mărime de 15 mii de lei.