Republica Moldova va putea atrage fonduri și investiții europene în domeniul ocupării forței de muncă și al protecției sociale2Foto© zdg.md

Republica Moldova va putea atrage fonduri și investiții europene în domeniul ocupării forței de muncă și al protecției sociale

, 6 știri, 2 vizualizări

Componenta „Ocuparea forței de muncă și inovare socială” are un buget de aproape 762 de milioane de euro pentru perioada 2021-2027. Proiectele concrete pentru finanțare vor fi selectate în conlucrare cu autoritățile, agenții economici sau instituțiile responsabile și vor fi agreate în cadrul negocierilor directe cu Comisia Europeană.

Totodată, bunurile și serviciile achiziționate sau importate în Republica Moldova, care vor fi finanțate parțial sau integral de partenerii europeni, vor fi scutite de taxele vamale, de import sau de alte taxe fiscale. De menționat că, în funcție de domeniul de investiții și de nivelul de dezvoltare al regiunii în care au loc activitățile, rata de cofinanțare a UE poate varia între 50 % și 95 %.

Fondul Social European Plus este principalul instrument al Uniunii Europene pentru investiții în capitalul uman, având un buget de 99,3 miliarde de euro pentru perioada 2021-2027. Finanțarea se face în baza a două componente – componenta de gestiune partajată și componenta „Ocuparea forței de muncă și inovare socială”.