România a redus taxa pe importurile și exporturile de energie electrică din și către Republica Moldova și Ucraina2Foto© realitatea.md

România a redus taxa pe importurile și exporturile de energie electrică din și către Republica Moldova și Ucraina

, 5 știri, 11 vizualizări

Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a redus ușor tariful reglementat aplicat de operatorul sistemului energetic național, Transelectrica, tuturor tranzacțiilor de import, export și tranzit de energie electrică programate cu sistemele electroenergetice ale așa-ziselor „țări perimetrice”, care în cazul României sunt statele vecine nemembre UE – R. Moldova și Ucraina, scrie Profit.ro.

Tariful a fost redus cu 6,66% de la 1 iulie 2024, de la 3 la 2,8 euro/MWh plus TVA.

După cum a relatat Profit.ro, începând din septembrie 2022, tariful reglementat pentru schimburile de energie electrică cu țările perimetrice a fost majorat masiv, mai întâi de la 0,6 la 1,2 euro/MWh plus TVA, iar apoi la 3 euro/MWh plus TVA.

Schimburile de energie electrică cu R. Moldova și Ucraina s-au intensificat după ce cele două sisteme energetice vecine s-au desprins de cel al Rusiei și s-au sincronizat de urgență la rețeaua interconectată a Europei continentale în martie 2022, la mai puțin de o lună după startul agresiunii militare a Kremlinului.