Un caz de rujeola înregistrat la o persoana adultă în Republica Moldova, după o perioadă de trei ani7Foto© publika.md

Un caz de rujeola înregistrat la o persoana adultă în Republica Moldova, după o perioadă de trei ani

, 8 știri, 12 vizualizări

În R. Moldova a fost înregistrat primul caz de rujeolă din ultimii trei ani, anunță Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP). Cazul de rujeolă a fost confirmat la o persoană cu vârsta de 43 ani, din municipiul Chișinău, recent revenită dintr-o călătorie din afara țării. Ultimul caz de rujeolă, potrivit ANSP, a fost înregistrat în R. Moldova pe 25 martie 2020.

Rujeola este considerată o infecție extrem de contagioasă care se transmite pe calea aeriană, de la persoana bolnavă. Potrivit ANSP, boala se manifestă prin debut brusc cu febră înaltă, inițial cu conjunctivită, frică de lumină, lăcrimare, eliminări din nas, tuse uscată, și în a 3-4 zi de boală se asociază cu un exantem cutanat (pete roșii confluente pe piele), care primar apare în regiunea feței și gâtului, și apoi se extinde pe tot corpul.

Acoperirea vaccinală împotriva rujeolei în R. Moldova este sub recomandările Organizației Mondiale a Sănătății de 95%. Datele statistice arată că la vârsta de 1 an, aceasta este 84,2%; la 7 ani – de 92,6%; la vârsta de 15 ani este de 93,6%.