Un scaner mobil performant urmează să fie procurat pentru postul vamal de frontieră cu Ucraina Tudora-Starokazacie5Foto© realitatea.md

Un scaner mobil performant urmează să fie procurat pentru postul vamal de frontieră cu Ucraina Tudora-Starokazacie

, 6 știri, 10 vizualizări

Serviciul Vamal va primi asistență de la Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), prin intermediul programului său „Reforme Instituționale și Structurale în Moldova”, pentru procurarea unui scaner performant pentru scanarea autocamioanelor, care va fi instalat la postul vamal de frontieră (PVFI) cu Ucraina, PVFI Tudora-Starokazacie, care este solicitat de transportatorii de mărfuri. „Echipamentul performant va fluidiza traficul transportului de mărfuri și va reduce riscul de contrabandă”, se arată într-un comunicat de presă emis de Serviciul Vamal.

În prezent, postul vamal de frontieră Tudora nu dispune de un scaner pentru controlul neintruziv a autocamioanelor cu mărfuri la intrare și ieșire din Republica Moldova, chiar dacă fluxul de camioane pe la Tudora este „considerabil”. Astfel, conform autorităților, „presiunea asupra autorității vamale și asupra mediului de afaceri a sporit mai ales după declanșarea războiului de către Rusia în Ucraina”.

Conform datelor din Sistemul Informațional, pe la PVFI Tudora în perioada lunilor ianuarie – noiembrie 2023, peste 26 500 de camioane au intrat în R. Moldova, iar peste 16 000 au ieșit, transportând în mare parte produse agricole, produse alimentare, materiale de construcție, dar și diferit ajutor material destinat Ucrainei etc.