Zi neagră pentru români. Se împlinesc 79 de ani de la masacrul de la Fântâna Albă2Foto© publika.md

Zi neagră pentru români. Se împlinesc 79 de ani de la masacrul de la Fântâna Albă

, 5 știri, 16 vizualizări

Se împlinesc 79 de ani de la o zi neagră în istoria românilor de pretutindeni: sunt comemorate victimele masacrului de la Fântâna Albă, Ucraina, care a avut loc în data de 1 aprilie 1941. Atunci au fost uciși de grănicerii sovietici peste trei mii de români din Cernăuți, care, în urma anexării regiunii de către URSS, încercau să treacă hotarul în România.

Slujbe de pomenire au avut loc la mănăstirea Putna. A fost organizat un parastas la Portalul Memorial din mănăstire, la care au putut participa doar monahii din obștea mănăstirii. Și la Memorialul din Pădurea Varnița, locul în care a avut loc masacrul, aflat pe teritoriul Ucrainei de azi, a avut loc un eveniment de pomenire, care s-a desfășurat, de asemenea, în condiții de carantină.

În 1 aprilie 1941, o coloană de câteva mii de români care fuseseră dezinformați de către sovietici că se deschid granițele cu România, au pornit spre frontieră cu steaguri albe și icoane. Ajunși la Varnița, au fost somați de grănicerii sovietici să se oprească și, pentru că nu au făcut-o, au fost ciuruiți de mitraliere.