Blocaj în justiție: mai mulți judecători primesc primesc salarii dar nu activează de cîteva luni© noi.md

Blocaj în justiție: mai mulți judecători primesc primesc salarii dar nu activează de cîteva luni

, 4 știri, 6 vizualizări

Magistratul Ion Chirtoacă de la Judecătoria Chișinău, al cărui mandat a expirat în luna martie, nu activează deja de opt luni. Solicitat de sursa citată, a explicat că, pentru a-i fi prelungit mandatul pînă la atingerea plafonului de vîrstă, trebuie să treacă mai întîi evaluarea extraordinară, însă această procedură nu are cine să o facă, deoarece colegiile specializate ale CSM nu sînt funcționale.

Consideră că o parte din vină o poartă CSM-ul care a amînat de mai multe ori Adunarea Generală a Judecătorilor, în cadrul căreia urma, pe lîngă membrii CSM, să fie aleși și membrii colegiilor.

„Eu am în gestiune 58 de dosare, iar oamenii așteaptă de 8 luni să fie rezolvate. Am prevăzut această situație și cel puțin nu am oameni aflați în arest preventiv. Dar unii dintre colegii mei au și cîte 900 de dosare pe rol. S-a format un precedent periculos, care afectează și blochează actul de justiție. Noi sîntem remunerați în continuare, pierde bugetul statului, pierd justițiabilii. Povara la un magistrat este foarte mare și dacă le vor mai fi repartizate și aceste dosare, la fel, va avea de suferit calitatea actului de justiție”, a declarat Ion Chirtoacă.