Comisia de evaluare a integrității judecătorilor și procurorilor a început implementarea mecanismului de pre-vetting4Foto© deschide.md

Comisia de evaluare a integrității judecătorilor și procurorilor a început implementarea mecanismului de pre-vetting

, 7 știri, 13 vizualizări

„Comisia independentă de evaluare a integrității candidaților la funcția de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor” (Comisia „Pre-Vetting”) s-a convocat în prima ședința de lansare. Comisia l-a ales pe dl. Herman von Hebel în funcția de președinte, prin vot secret, informează CURENTUL.

Conform Legii nr. 26/2022, evaluarea va include, printre altele, o declarație de avere de la candidații pentru ocuparea funcțiilor în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor;   colectarea și verificarea datelor, audieri publice, o decizie a Comisiei privind respectarea de către candidați a criteriilor de integritate și o procedură opțională de contestații în instanța de judecată.

„Toți membrii sunt nerăbdători să înceapă procesul de evaluare. Ne angajăm ferm să asigurăm un proces de evaluare eficient și echitabil pentru aceste poziții esențiale în sistemul justiției din Republica Moldova și sperăm ca candidații aleși în cele din urmă în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor vor aduce schimbarea necesară pentru continuarea implementării reformelor în Republica Moldova”, a comentat Președintele Comisiei, dl. Herman von Hebel.