De ce crede șeful ONU că Vladimir Putin nu va invada Ucraina. Totuși, „lumea este într-o situație mai rea decât acum cinci ani”2Foto© agora.md

De ce crede șeful ONU că Vladimir Putin nu va invada Ucraina. Totuși, „lumea este într-o situație mai rea decât acum cinci ani”

, 4 știri, 25 vizualizări

Spre deosebire de președintele american Joe Biden, secretarul-general al ONU Antonio Guterres este de părere că Rusia nu va invada Ucraina. La începutul celui de-al doilea mandat al său, Guterres a spus că lumea este într-o situație mai rea decât acum cinci ani, când și-a început primul mandat, din cauza pandemiei de COVID-19, a crizei climatice și a tensiunilor geopolitice care au stârnit conflicte peste tot în lume.

Guterres a spus într-un interviu pentru Associated Press că apelul pe care l-a făcut în prima sa zi ca secretar-general al ONU rămâne neschimbat: rezolvarea conflictelor, inegalităților sociale, pandemiei și încălzirii globale.

„Secretarul-general nu are nicio putere”, a spus Guterres. „Putem influența. Pot să conving. Pot să mediez, dar nu am nicio putere.” Consiliul de Securitate al ONU, care nu are puterea de a păstra pacea internațională și securitatea, este divizat – în special, cei cinci membri permanenți care au drept de veto.