Democrații contestă la CC modificările la Legea Procuraturii și numirea lui Robu drept procuror general interimar3Foto© agora.md

Democrații contestă la CC modificările la Legea Procuraturii și numirea lui Robu drept procuror general interimar

, 12 știri, 8 vizualizări

Fracțiunea parlamentară a Partidului Democrat din Moldova (PDM) a sesizat Curtea Constituțională (CC) în vederea verificării constituționalității modificărilor făcute de majoritatea parlamentară la Legea cu privire la Procuratură, prin care sunt schimbate regulile privind organizarea concursului pentru funcția de procuror general și condițiile pe care trebuie să le întrunească candidații. Democrații au solicitat Curții să se pronunțe și în privința legalității instaurării lui Dumitru Robu în fotoliul de procuror general interimar.

Totodată, fracțiunea PDM solicită suspendarea acțiunii schimbărilor la Legea cu privire la Procuratură care presupun sistarea concursului actual pentru funcția de procuror general.

Democrații susțin că prin adoptarea respectivelor modificări au fost sfidate mai multe principii constituționale și fundamentale, precum principiul legalității, principiul separării puterii în stat, principiul claritățiiși accesibilității normei legale, statutul deputatului în Parlament și garanțiile de independență și autodeterminare a procuraturii.