Expert: Președinții Lukașenko și Putin sunt modele pentru Igor Dodon2Foto© deschide.md

Expert: Președinții Lukașenko și Putin sunt modele pentru Igor Dodon

, 4 știri, 12 vizualizări

Președintele belarus Alexandr Lukașenko și președintele rus Vladimir Putin sunt două modele pentru președintele Igor Dodon în ceea ce ține de cum trebuie să fie organizată puterea în interiorul, în special „verticala puterii”. De această părere este Ion Tăbârță, expert în relații internaționale, participant la dezbaterile publice: „Situația din Belarus: influențe reciproce cu lumea”, organizate de Agenția de presă IPN.

În opinia expertului, în mesajul transmis după alegerile prezidențiale din Belarus din 9 august, de către Igor Dodon, persistă componenta personală: „Pe lângă faptul că reprezintă o felicitare în adresa omologul belarus, mesajul are o peronunțată componentă personală. Președintele Igor Dodon a insistat asupra relației bune personale pe care o are cu președintele Belarus”.

Despre reacția Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene la situația din Belarus Ion Tăbârță spune că această instituție a avut „cumva o atitudine mai rezervată, mai neutră, în limitele și conform rigorilor diplomatice. Și anume cât s-a putut de respectat în condițiile actualei guvernări”, a apreciat el.