ÎNȚELEGERE Merkel - Putin privind acordarea statutului special regiunii separatiste Donbas din Ucraina2Foto© ziarulnational.md

ÎNȚELEGERE Merkel - Putin privind acordarea statutului special regiunii separatiste Donbas din Ucraina

, 4 știri, 14 vizualizări

Anunțul vine după o convorbire telefonice avută de cei doi lideri. Președinția rusă nu a oferit deocamdată mai multe detalii despre discuția dintre Merkel și Putin asupra viitorului regiunii Donbas. Însă o înțelegere cu privire la statutul acesteia ar putea fi un pas înainte pentru stabilirea unui nou summit cvadripartit în formatul Normandia (Franța, Germania, Ucraina și Rusia) care să pună capăt celor cinci ani de conflict armat în estul separatist al Ucrainei.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat luna trecută că Kievul este de acord cu acordarea unui statut special pentru Donbas și cu desfășurarea de alegeri în această regiune, declarație urmată de manifestații împotriva sa cu acuzații că cedează presiunii Moscovei. Zelenski a nuanțat apoi, afirmând că alegerile nu se pot desfășura sub amenințarea armelor și că trebuie să se desfășoare conform legislației ucrainene.

Kremlinul a mai transmis luni că Merkel și Putin au discutat despre pregătirea unui summit în formatul Normandia, fără să menționeze dacă a fost propusă o dată.