Italia acordă 10 milioane de euro pentru compensarea facturilor la energie4Foto© zdg.md

Italia acordă 10 milioane de euro pentru compensarea facturilor la energie

, 8 știri, 7 vizualizări

R. Moldova va beneficia de 10 milioane de euro din partea Italiei pentru compensarea facturilor la energie, instalarea contoarelor inteligente de energie electrică și îmbunătățirea eficienței energetice a clădirilor. Un acord, în acest sens, a fost semnat la Guvern de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și Guvernul Italiei, potrivit unui comunicat emis de Executiv.

La eveniment au participat ambasadorului Italiei în R. Moldova, Lorenzo Tomassoni, reprezentanta rezidentă PNUD, Daniela Gasparikova, ministrul energiei, Victor Parlicov, și ministrul muncii și protecției sociale, Alexei Buzu.

Cu sprijinul Guvernului Italiei și al PNUD, pe mai multe clădiri publice, inclusiv spitale, vor fi instalate panouri fotovoltaice. Prin urmare, instituțiile vor putea să reducă semnificativ costurile pentru energie, iar economiile ar putea fi direcționate pentru îmbunătățirea serviciilor esențiale oferite populației. Totodată, asociațiile de proprietari vor fi ajutate să implementeze măsuri de reabilitare energetică în clădirile rezidențiale, cum ar fi izolarea blocurilor, înlocuirea ferestrelor, izolarea termică a fațadelor și modernizarea sistemelor de distribuție a căldurii.