Moldelectrica a obținut certificarea fiind operator independent de sistem3Foto© zdg.md

Moldelectrica a obținut certificarea fiind operator independent de sistem

, 6 știri, o vizualizare

A fost emisă de către Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) în cadrul ședinței din 11 iulie hotărârea privind certificarea operatorului sistemului de transport (OST) a energiei electrice Î.S. „Moldelectrica”, conform modelului „Operatorului de sistem independent”.

Obligația de separare a operatorului sistemului de transport a energiei electrice este o cerință prevăzută atât de Pachetul Energetic III al Uniunii Europene și de Directiva 2009/72/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 13 iulie 2009 privind normele comune pentru piața internă a energiei electrice, cât și un angajament asumat de Guvernul R. Moldova odată cu aderarea la Tratatul de constituire a Comunității Energetice.

Modelul de separare „operator de sistem independent” presupune că întreprinderea electroenergetică ce nu are în proprietate rețea de transport poate desfășura activitatea de transport a energiei electrice pe rețeaua transmisă în gestiune de către proprietar.