Numărul persoanelor care muncesc în sectorul agricol din Moldova a scăzut cu 600 de mii în ultimii 23 de ani3Foto© realitatea.md

Numărul persoanelor care muncesc în sectorul agricol din Moldova a scăzut cu 600 de mii în ultimii 23 de ani

, 5 știri, 19 vizualizări

Numărul persoanelor care muncesc în sectorul agricol din Moldova a scăzut cu 600 de mii în ultimii 23 de ani. În același timp, producția agricolă a crescut considerabil per angajat, afirmă expertul în politici economice, Veaceslav Ioniță. Sporirea acesteia se datorează intensificării muncii oamenilor, prin utilizarea tehnologiilor, utilajelor și a cunoștințelor, scrie realitatea.md.

Producția agricolă anuală a Republicii Moldova este la nivel de 40-45 de miliarde de lei. Aceasta asigură, împreună cu industria prelucrătoare, până la 45% din totalul exporturilor moldovenești, subliniază expertul economic Veaceslav Ioniță.

„Sectorul agricol din Republica Moldova asigură cetățenilor cele mai slabe condiții de muncă. Din cei aproape 180 de mii de oameni care lucrează în agricultură, doar 35 de mii au contracte de muncă. Restul lucrează pe cont propriu. În agricultură oamenii sunt cel mai slab protejați din punct de vedere social. Dacă în 2010 vârsta medie a persoanei implicată în activități agricole era de 43,7 ani, în 2022 a fost de 46,2 ani”, a precizat Veaceslav Ioniță.