Partidul Șor propune majorarea indemnizațiilor la nașterea copilului până la 16 mii de lei3Foto1Video© jurnal.md

Partidul Șor propune majorarea indemnizațiilor la nașterea copilului până la 16 mii de lei

, 5 știri, 8 vizualizări

„În ultimii ani, Republica Moldova este depopulată masiv, a scăzut drastic rata natalității, iar îmbătrânirea populației a atins cote îngrijorătoare. RM înregistrează cea mai mare rată de scădere a populației din întreaga lume - cu 1,7% anual. Aceasta înseamnă că în câteva zeci de ani nivelul de îmbătrânire a populației va fi extrem de mare, existând riscul ca pur și simplu țara noastră, poporul nostru să dispară”, a declarat într-un briefing Violeta Ivanov, vicepreședinta fracțiunii parlamentare a Partidului „ȘOR”.

Proiectul presupune două componente. Pe de o parte, Partidul „ȘOR” propune majorarea substanțială a indemnizației unice la nașterea copilului, care să fie de cel puțin două salarii medii pe economie la nașterea primului copil, adică aproximativ 16 mii de lei în prezent, dar care va crește treptat odată cu creșterea salariului mediu. La nașterea următorilor copii, această indemnizație ar urma să fie de trei salarii medii pe economie.

De asemenea, proiectul, care prevede modificări la Legea privind prestațiile sociale pentru copii, presupune instituirea unei indemnizații pentru susținerea copilului, pe lângă indemnizația pentru îngrijirea copilului, alocată în prezent.