Părțile implicate în litigiile internaționale ar putea să-și aleagă țara și instanța de judecată care să judece cazul2Foto© curentul.md

Părțile implicate în litigiile internaționale ar putea să-și aleagă țara și instanța de judecată care să judece cazul

, 5 știri, 2 vizualizări

Cabinetul de miniștri a aprobat proiectul de lege pentru aderarea Republicii Moldova la Convenția privind acordurile de alegere a forului, încheiată la Haga, la 30 iunie 2005.

Scopul acestui instrument internațional este de a eficientiza raporturile juridice de ordin comercial și economic la nivel interstatal. Astfel, „acordul de alegere a forului” reprezintă acordul încheiat între două sau mai multe părți, de regulă agenți economici, care desemnează una sau mai multe instanțe specifice, la alegere, pentru soluționarea litigiilor care ar putea apărea între acestea în legătură cu realizarea tranzacțiilor comerciale internaționale.

Dispozițiile Convenției vor conferi o mai mare securitate și predictibilitate juridică prin crearea, la nivel mondial, a unui mecanism opțional de soluționare a litigiilor, ca alternativă la actualul sistem de arbitraj. Mai mult, această Convenție promovează și susține investițiile și comerțul internațional, deoarece garantează agenților economici securitatea juridică necesară.