Președintele Poloniei spune că disputa cu Ucraina privind cerealele nu va afecta relațiile dintre cele două țări7Foto© timpul.md

Președintele Poloniei spune că disputa cu Ucraina privind cerealele nu va afecta relațiile dintre cele două țări

, 7 știri, 10 vizualizări

Disputa dintre Polonia și Ucraina privind importul de cereale ucrainene nu va afecta semnificativ relațiile bilaterale bune dintre cele două țări, a declarat joi președintele polonez Andrej Duda, a cărui așteptată întâlnire cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, la Adunarea Generală a ONU, nu a mai avut loc, relatează Reuters, citat de Digi24.

Polonia a prelungit vinerea trecută unilateral interdicția asupra importului a patru produse agricole ucrainene pentru a-și proteja producătorii agricoli, după ce Comisia Europeană a respins cererea statelor UE vecine Ucrainei de a prelungi această măsură. Slovacia și Ungaria au procedat la fel, provocând nemulțumirea Kievului, care a reclamat cele trei țări la Organizația Mondială a Comerțului (OMC), deși Polonia și Slovacia se numără printre statele care oferă Ucrainei ajutor militar în războiul cu Rusia.

După ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a susținut legat de acest caz că unele țări „mimează solidaritatea” cu Ucraina și că „teatrul politic” creat de disputa asupra importului de cereale ucrainene servește Rusiei, ministerul polonez de Externe l-a convocat pe ambasadorul Ucrainei, iar președintele Poloniei a atras atenția Kievului că ar trebui să-și „amintească” de ajutorul pe care Varșovia i-l oferă. Guvernul polonez a anunțat ulterior că nu va mai furniza Ucrainei alte arme în plus față de cele deja convenite.