Religia, o formă de colaborare sau de rezistență anticomunistă? Dezbaterile AntiNostalgia revin online2Foto© unimedia.info

Religia, o formă de colaborare sau de rezistență anticomunistă? Dezbaterile AntiNostalgia revin online

, 4 știri, 8 vizualizări

„Religia între disidență, represiune, ilegalitate și exil”, aceasta este tema celei de-a doua dezbateri organizate de Radio „Europa Liberă” în cadrul noului sezon al proiectului multimedia AntiNostalgia - Privind spre viitor. De facto, este vorba despre evenimentul planificat pentru luna martie și suspendat din cauza pandemiei COVID-19, și pe care echipa îl va reedita online vineri, 24 aprilie, ora 18.00.

A fost religia o metodă de rezistență anticomunistă sau o formă de colaborare cu regimul? De ce comunismul a încercat să elimine orice formă de credință în Dumnezeu din mintea și sufletul „omului nou”? De ce, în același timp, omul de rând își asuma riscul de a continua să-și practice religia, în pofida fricii induse și a riscurilor la care se expunea? Și cum se face că și după căderea comunismului în regiunea noastră Biserica a continuat să se plieze pe necesitățile Puterii?

Sunt întrebări la care organizatorii vor căuta răspunsuri împreună cu invitații speciali ai „Europei Libere”. Scriitoarea Moni Stănilă, care a făcut studii de teologie în România, va vorbi despre rezistența prin credință pe cele două maluri de Prut. Moni Stănilă s-a născut în Tomești, județul Timiș, România.