Ucraina l-a plasat pe patriarhul Kirill, liderul Bisericii Ortodoxe Ruse, pe lista persoanelor date în urmărire2Foto© realitatea.md

Ucraina l-a plasat pe patriarhul Kirill, liderul Bisericii Ortodoxe Ruse, pe lista persoanelor date în urmărire

, 5 știri, 25 vizualizări

Măsura este pur simbolică, întrucât patriarhul Kirill se află în Rusia și nu riscă să fie arestat. Acesta a fost cel mai recent pas întreprins în campania ucraineană de eradicare a influenței preoților, despre care Kievul susține că ar menține legături strânse cu Rusia și că ar submina societatea ucraineană.

Un mesaj publicat pe lista de persoane date în urmărire de ministerul ucrainean îl identifică pe patriarhul Kirill după nume, îl arată în hainele sale clericale și îl descrie ca fiind "un individ care se ascunde de organele de anchetă preliminară". Mesajul precizează că patriarhul Kirill a fost declarat "dispărut" din 11 noiembrie.

Creștinismul ortodox este credința dominantă în Ucraina, iar autoritățile de la Kiev au deschis dosare penale împotriva clericilor legați de o ramură a bisericii ortodoxe care a avut în trecut legături directe cu biserica rusă și cu patriarhul Kirill.