VIDEO Președintele Austriei a comentat de la Chișinău blocarea intrării României și Bulgariei în Schengen3Foto© ziarulnational.md

VIDEO Președintele Austriei a comentat de la Chișinău blocarea intrării României și Bulgariei în Schengen

, 5 știri, 10 vizualizări

Președintele Austriei, Alexander Van der Bellen, al cărui rol este unul formal, a declarat că decizia Guvernului federal de a bloca aderarea României și Bulgariei la Schengen a fost una greșită și speră că „într-o bună zi aceasta va fi revizuită”. Declarațiile au fost făcute joi, 16 noiembrie curent, de la Chișinău, unde se află într-o vizită oficială și unde a susținut o conferință de presă comună, cu președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, și președinta Sloveniei, Nataša Pirc Musar.

Aderarea României și Bulgariei la Schengen a fost blocată de Austria și de Olanda ​la Consiliul JAI din decembrie 2022. Bucureștiul a avut sprijinul a 26 de state membre UE, dar a fost blocată de Austria, care continuă să se opună.

Karl Nehammer, cancelarul Austriei și liderul Partidului Popular Austriac (ÖVP), de orientare conservatoare, a justificat în mod repetat blocarea intrării României și a Bulgariei în spațiul Schengen prin faptul că acestea nu ar împiedica fluxurile de migranți ilegali ce ajung la frontierele Uniunii Europene să intre în spațiul comunitar.