Astăzi este Joia Mare sau Joia Neagră – ziua care amintește despre Cina cea de Taină
În Sfânta și Marea Joi, cunoscută și ca Joia Mare, zi de o mare însemnătate în istoria mântuirii, sunt prăznuite patru momente deosebite din Săptămâna Patimilor: spălarea picioarelor ucenicilor de către Hristos, Cina cea de Taină, la care s-a instituit Taina Sfintei Împărtășanii (Euharistia), rugăciunea din grădina Ghetsimani și vinderea Domnului de către Iuda.
În dimineața din Joia Mare, oamenii merg la biserică să se spovedească și să se împărtășească, iar seara participă la slujba celor 12 Evanghelii, îmbrăcați în haine de doliu, făcute din pânză albă și cusute cu negru, conform site-ului crestinortodox.ro. Tot acum se duce la biserică pâine, care va fi sfințită de preot, stropită cu vin și împărțită enoriașilor în noaptea de Înviere.
Se spune că din Joia Mare nu se mai trag clopotele bisericilor, ci doar se bate toaca. În majoritatea gospodăriilor românești, Joia Mare este ziua dedicată copturilor pascale (pasca și cozonacii) și înroșirii ouălor, simbol al Sărbătorii Sfintelor Paști, în credința că ouăle înroșite în această zi nu se strică niciodată.