Ministerul Energiei are un plan de acțiuni pentru prevenirea situațiilor de criză pe piața energiei electrice2Foto© curentul.md

Ministerul Energiei are un plan de acțiuni pentru prevenirea situațiilor de criză pe piața energiei electrice

, 4 știri, 2 vizualizări

Planul de pregătire pentru riscuri pe piața energiei electrice se bazează pe o evaluare națională, dar și una regională a riscurilor referitoare la securitatea aprovizionării cu energie electrică. Pe baza scenariilor identificate de posibile crize, au fost prevăzute măsurile pentru prevenirea și gestionarea situațiilor de criză legate de furnizarea energiei electrice.

Astfel de planuri elaborează toate statele membre UE și ale Comunității energetice, acestea fiind revizuite cel puțin odată la patru ani, dacă, între timp, nu intervin riscuri noi. Documentul a fost elaborat cu sprijinul programului „Abordarea impactului crizei energetice în Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD Moldova.

Astfel, Rețeaua europeană a operatorilor de sisteme de transport de energie electrică, ENTSO-E, a identificat 31 de scenarii regionale de criză a energiei electrice, dintre care 26 sînt relevante pentru Republica Moldova. În schimb, un scenariu de criză specific național a fost identificat pentru Moldova. Acesta ține de suprasolicitarea rețelelor electrice de joasă tensiune, în special în orașe, din cauza deficitului sau întreruperii furnizării de gaze naturale către consumatorii finali în perioada de iarnă, prin utilizarea aparatelor electrice pentru încălzire.