Peste cinci mii de persoane cu HIV nu sunt la evidență și nu beneficiază de tratament2Foto© timpul.md

Peste cinci mii de persoane cu HIV nu sunt la evidență și nu beneficiază de tratament

, 4 știri, 4 vizualizări

În Republica Moldova trăiesc 16 041 persoane cu HIV, dintre care doar 10 777 persoane își cunosc statutul. Totodată, 5264 persoane infectate cu HIV nu sunt luate la evidență și nu beneficiază de tratamentul antiretroviral disponibili, fiind, în același timp, o sursă de infecție. Astfel, testarea și depistarea persoanelor infectate cu HIV este una din intervențiile prioritare în răspunsul la infecția cu HIV. Statistica a fost prezentată de Agenția Națională pentru Sănătate Publică, în contextul Zilei mondiale de comemorare a persoanelor decedate de SIDA. scrie unimedia.info.

Potrivit ANSP, vârsta medie a persoanele depistate cu infecția HIV în ultimii ani este de 40 ani și se atestă o creștere a numărului de cazuri în localitățile rurale, iar calea de transmitere predomină cea heterosexuală.

Pentru a stopa răspândirea acestei infecții, cu suportul Fondului Global de luptă împotriva SIDA, Tuberculozei și Malariei, se implementează diferite servicii inovative de prevenire, diagnostic și tratament. Astfel, sunt disponibile servicii gratuite de testare rapidă pe bază de sânge capilar, realizate de sectorul non-guvernamental prin intermediul farmaciilor și clinicilor mobile.