Premiul Nobel pentru Medicină, câștigat de doi cercetători care au dezvoltat tehnologia pentru vaccinurile anti-Covid3Foto© realitatea.md

Premiul Nobel pentru Medicină, câștigat de doi cercetători care au dezvoltat tehnologia pentru vaccinurile anti-Covid

, 8 știri, 6 vizualizări

Premiul a fost „pentru descoperirile lor privind modificarile bazelor nucleozidice care au permis dezvoltarea unor vaccinuri ARN mesager eficiente impotriva COVID-19”.

„Descoperirile celor doi laureati ai premiului Nobel au fost esentiale pentru dezvoltarea unor vaccinuri ARN mesager eficiente impotriva COVID-19 in timpul pandemiei care a debutat la inceputul anului 2020. Prin descoperirile lor revolutionare, care au schimbat in mod fundamental intelegerea noastra despre modul in care ARNm interactioneaza cu sistemul nostru imunitar, laureatii au contribuit la ritmul fara precedent de dezvoltare a vaccinurilor in timpul uneia dintre cele mai mari amenintari la adresa sanatatii umane din epoca moderna”,  a explicat Academia Suedeza.

Kariko s-a nascut in 1955 in Szolnok, Ungaria. Si-a obtinut doctoratul la Universitatea din Szeged in 1982 si a efectuat cercetari postdoctorale la Academia Maghiara de Stiinte din Szeged pana in 1985.