Scandal de corupție: Șase polițiști din cadrul Direcției de Patrulare Nord au fost reținuți pentru pretindere de mită în trafic7Foto1Video© zdg.md

Scandal de corupție: Șase polițiști din cadrul Direcției de Patrulare Nord au fost reținuți pentru pretindere de mită în trafic

, 7 știri, 12 vizualizări

Șase polițiști din cadrul Direcției de Patrulare Nord a Inspectoratului Național de Securitate Publică  au fost reținuți în această dimineață, în urma a 23 de percheziții desfășurate de CNA, Serviciul Protecție Internă și Anticorupție (SPIA) al MAI și Procuratura municipiului Bălți. Dosarul în care sunt bănuiți aceștia a fost inițiat în temeiul art. 324 Cod penal – “corupere pasivă”, iar ulterior au fost declanșate alte 24 de proceduri penale pe același temei.

Conform probei administrate, în perioada septembrie 2023 – prezent, angajații Direcției de Patrulare Nord ar fi pretins și primit sume de bani, variind între 200 de lei și 700 de euro, de la persoanele depistate încălcând regulamentul circulației rutiere, în scopul de a nu aplica sancțiunile legale. Investigarea a pornit de la cazul unui bărbat oprit în trafic, căruia i s-ar fi cerut 600 de euro pentru a evita documentarea pentru conducere în stare de ebrietate.

Ulterior, ofițerii CNA au documentat mai multe cazuri de solicitare de bani de la șoferi, în schimbul nesancționării acestora pentru depășirea limitelor de viteză. Astfel, în schimbul unor sume financiare necuvenite, angajații INSP ștergeau înregistrările foto/video stocate pe cardurile de memorie SD ale aparatului „TruCAM” care evidențiau încălcările constatate.