Veaceslav Ioniță: Mita din sistemul medical este estimată la 1 miliard de lei pe an2Foto© deschide.md

Veaceslav Ioniță: Mita din sistemul medical este estimată la 1 miliard de lei pe an

, 5 știri, 2 vizualizări

„Atunci când am creat sistemul de finanțare a sănătății în 2004, când am început a aloca 4% din salarii, toată lumea striga că este prea mult. Specialiștii spun că dacă oferi mai puțin de 11%, poreclește cum vrei sistemul, numai nu-i zi sistem de sănătate. Noi niciodată nu am fost gata să plătim pentru sănătate. Nu Guvernul a plătit sistemul de sănătate, noi l-am plătit. A fost ridicat pana la 9% și la acest nivel a fost stopat, este problema noastră”, a precizat Veaceslav Ioniță în cadrul emisiunii Punctul pe Azi de la postul de televiziune TVR Moldova.

O altă problemă care ține de sistemul de sănătate reprezintă eschivarea cetățenilor de a-și procura polițe de asigurare.

„În Republica Moldova numărul de angajați este puțin peste 600 de mii, dar cea mai mare problemă este legată de faptul că restul nu vor să se asigure. În toată lumea, finanțarea de asigurare are loc și pe alte tipuri de contribuții, asigurări benevole. În Moldova este de râsul găinilor - 20 de milioane de lei, în loc să avem 2-3 miliarde.