Republica Moldova deschide o nouă misiune diplomatică în Kazahstan4Foto© curentul.md

Republica Moldova deschide o nouă misiune diplomatică în Kazahstan

, 7 știri, 2 vizualizări

Guvernul a aprobat astăzi, la propunerea Ministerului Afacerilor Externe, deschiderea unei noi misiuni diplomatice a Republicii Moldova în Republica Kazahstan, cu sediul la Astana. Noua ambasadă va asigura o prezență diplomatică mai extinsă a țării noastre în această regiune și va facilita stabilirea relațiilor, prin intermediul acestei țări, cu alte state din Asia Centrală.

„Kazahstanul reprezintă o putere regională cu un potențial important economic și comercial, cu resurse energetice  mari și cu o comunitate extinsă de moldoveni. Vrem să consolidăm aceasta relație și să putem reprezenta mai bine interesele țării noastre în Asia Centrală, în general, și în Kazahstan, în particular,” a declarat vicepremierul Mihai Popșoi,  ministru al afacerilor externe.

În 2023, Kazahstan a înregistrat un PIB-ul de circa $260 miliarde, cu aproximativ 15% mai mult față de anul precedent, și o creștere economică de 3,2%. Țara reprezintă o piață mare de desfacere și un furnizor complex de materie primă și resurse energetice.